2010 m. rugsėjo 29 d., trečiadienis

RUDENINĖ UOGIENĖ

Iš šermukšnių, obuolių, slyvų ir moliūgų. Tokia tiks ir prie blynų, ir prie košės, ir prie paukštienos, ir prie žvėrienos.

Turbūt ne paslaptis, kad šermukšnio uogos - didžiulis sveikatos šaltinis. Kažkaip nuolat ieškom egzotikos ir nustebinti bandom skanėstais iš už jūrų marių augančių gėrybių. Pamiršę esam šaltalankio, putino, aronijos, šermukšnio uogas, kurios pastiprintų imunitetą ir suteiktų tai, ko negali suteikti jokie papildai. Ne be reikalo paukščiai, išskrendantys žiemoti, prieš kelionę prisilesa būtent šių uogų, kad prieš ilgą kelionę aprūpintų savo gležnus organizmus vitaminų ir energijos atsargomis.
Šermukšniai man primena mano močiutę. Mat ji dažnai rudenį iš miško parsinešusi šių uogų, virdavo skanią obuolių - šermukšnių uogienę. Obuoliai lyg būdavo tarkuoti, bet likdavo traškūs. Deja, recepto jau nesužinosiu.
Siūlau išbandytą ir savitą, su obuoliais, slyvomis ir moliūgais. Kol dar ruduo nesibaigė.
Šermukšnius, jei jų dar nenulesė paukščiai, reiktų palaikyti šaldymo kameroje (mažiausiai per naktį), kad suirtų rauginės medžiagos, suteikiančios kartumo. Arba palaukti pirmųjų šalnų ir - tuomet į mišką šermukšniauti....


Reikia:
maždaug po 0,5 kg šermukšnio uogų, slyvų, obuolių ir moliūgų;
1 - 2 kg cukraus (priklausomai nuo obuolių rūgštumo ir skonio);
gero pundo šviežios citrininių čiobrelių žolės arba pundo melisų žolės (kas kam labiau patinka).

Maždaug puse obuolių ir slyvų palikti. Likusius puse obuolių nulupti, išvalyti ir supjaustyti skiltelėmis. Puse slyvų perpjauti pusiau ir išimti kauliukus. Moliūgą nulupti, išvalyti nuo sėklų ir supjausyti plonomis skiltelėmis - juostelėmis (panašiai kaip obuolius). Šermukšnių uogas nuskabyti nuo šakelių, pašalinti kotelius (skabyti bus lengviau, kol uogos neatitirpusios). Nuvalytus vaisius sudėti į puodą ir užpilti cukrumi. Palikti per naktį, kad išsiskirtų sultys:


Kitą dieną puodą užkaisti, užvirinti, nugraibyti putas ir ant mažos kaitros virinti, kol sirupas nugaruos, vaisiai sukris (40 - 60 min) ir masė sutirštės. Uogos turėtų likti skaidrios. Likus 15 - 20 min iki virimo pabaigos, sudėti likusią pusę nuvalytų ir supjaustytų obuolių ir slyvų. Įmesti į pundą surištas čiobrelių ar melisų žoles.
Uogienę dar karštą supilstyti į sterilius stiklainiukus ir užsukti. Prieš pilstant, žoleles išimti.

4 komentarai:

  1. Kaip viliojančiai atrodo! Mūsų namuose labai mažai uogienių suvartojama, bet mane vis kokia sugundo išvirti, šita turi šansų sugundyt irgi.
    Ta proga apie šermukšnius - pernai keliaudami keliatautėj kompanijoj susiginčijom, ar šermukšniai yra valgomi. Negalėjau nė pagalvot, kad kas nors tuo suabejotų, bet tokių atsirado.
    Kai gavom dasibrauti iki interneto, puoliau ieškot šermukšnių, kad įrodyčiau, jau visa viduje triumfuodama, nes kas jau kas, o šermukšniai šimtaprocentiniai aiškūs, kad valgomi ir labai naudingi.
    Ir įsivaizduoji, internete prirašyta, kad nu tokie nelabai valgomi, ligtais biškį gali būt valgomi, bet ligtais neitin.
    Ot keistuoliai

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dalia, na, kad nėra taip jau išpeikti internete tie šermukšniai, net angliška vikipedija aiškina, kad uogos labai naudingos. Džemų, net ir vyno (!) receptų galima rasti. Kad nepopuliarios, tai taip. Juk labai neskanios! Ir žiūrint į vakarus, mažai kur auginamos. Užjūrio gyventojai mano, kad žalios (nevirtos) uogos nuodingos dėl uogose esamos tam tikros rūgšties, nežinau, kaip verčiasi "parasorbic acid", kurios dėka, padauginus uogų sutriktų vidurių veikla. Tai ypač pavojinga būtų vaikams. Tačiau,kas galėtų saujomis valgyti žalias uogas? Ai, tie palepę užsieniečiai... Juk nei tikro karvės pieno ragavę, nei miško baravykų matę...
    Vat,anot lietuviškų šaltinių, šermukšniai stebuklas, o ne uogos:
    http://www.manoukis.lt/index.php?s=9408&m=27&t=

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labuka, o cukru dedate paprasta, ar uogienems skirta?Ir, ar sulciu is sermuksniu nebandete daryti?Dekoju...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikrai rekomenduoju dėti uogienių cukrų, tik tokio tuomet prireiks mažiau, 0,7 - 1 kg. O sulčių iš šermukšnių nedariau, tik naminį vyną :)

      Panaikinti